ciastka i muffinki/ czekolada/ desery/ przepisy

Bezglutenowe muffinki z porzeczkami i czekoladą

Bezglutenowe muffinki z porzeczkami i czekoladą

Piekarniki w ruch! Dzisiaj mam dla was przepis na bezglutenowe muffinki z porzeczkami z dodatkiem czekolady. Najlepsze są na pierwszy dzień, zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe 😉 Uwielbiam porzeczki na ciepło, zamieniają się w takie kuleczki kwaśnego dżemu. Do tego czekolada i podwieczorek jak znalazł 🙂

Bezglutenowe muffinki z porzeczkami i czekoladą

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut (160ºC)
Liczba porcji: 12 (standardowy rozmiar papilotek)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 5 łyżek miodu (u mnie już nie płynny, ale jeszcze kremowy, można dać inne słodzidło)
  • 150 gramów masła, roztopionego (można dać inny tłuszcz, w tym olej kokosowy, ale smak się znacznie zmieni)
  • 40 gramów mąki kokosowej
  • 60 gramów mąki ryżowej
  • 100 gramów mąki jaglanej
  • 200 gramów czerwonych porzeczek
  • 70 gramów gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
  • 1 łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia

Jajka ubijamy w całości parę minut na puszystą masę, w połowie ubijania dodajemy miód łyżka po łyżce po każdej miksując do rozpuszczenia.

Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewamy przestudzone masło. Następnie przesiewamy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie łopatką. Na koniec dodajemy porzeczki i posiekaną drobno czekoladę, mieszamy.

Masę wykładamy do papilotek i pieczemy w temperaturze 160°C do suchego patyczka (piekłam 45 minut).

Zjadamy jeszcze ciepłe 🙂
Na drugi dzień dalej są smaczne, ale robią się nieco bardziej zbite.

Smacznego!

Bezglutenowe muffinki z porzeczkami i czekoladą

Bezglutenowe muffinki z porzeczkami i czekoladą

Możesz również polubić