ciastka i muffinki/ desery/ przepisy

Bezglutenowe kruche ciasteczka z cynamonem

Bezglutenowe kruche ciasteczka z cynamonem

Kruche, lekkie bezglutenowe kruche ciasteczka. Proste do zrobienia, z kilku składników, rozpływające się w ustach. Smaku nadaje im cukier kokosowy. Tak, można go zamienić na inne słodzidło, ale to będą już inne ciasteczka 🙂 Spróbujcie, warto!

Bezglutenowe kruche ciasteczka z cynamonem

Czas przygotowania: 30 minut (+1 godzina chłodzenia)
Liczba sztuk: 20 (spore – Ø6 cm)

Składniki:

  • 200 gramów masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 gramów cukru kokosowego (+ 1-2 łyżki do posypki, zmielonych)
  • 100 gramów mąki gryczanej
  • 150 gramów mąki jaglanej
  • 150 gramów mąki ryżowej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu

Masło ucieramy z cukrem kokosowym na puszystą masę (ok. 10 minut). Dodajemy przesiane mąki, wyrabiamy gęste zwarte ciasto. Lepimy kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wykrawamy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut.

Zmielony cukier kokosowy (ja mieliłam w blenderze z końcówką do mielenia orzechów i kawy) mieszamy z cynamonem (max 1 płaska łyżeczka cynamonu na łyżkę cukru) i posypujemy ciastka.

Smacznego!

Bezglutenowe kruche ciasteczka z cynamonem

Bezglutenowe kruche ciasteczka z cynamonem

Możesz również polubić