ciasta/ desery/ przepisy

Bezglutenowe ciasto daktylowe

Bezglutenowe ciasto daktylowe

Dzisiaj podaję Wam przepis na bezglutenowe ciasto daktylowe.  Jest dosyć zbite, ale przez to sycące, dobre na śniadanie do małej czarnej – też przez to, że bardzo słodziutkie (naturalnie! cała słodycz to daktyle i banany). Na mące gryczanej, ale w ogóle jej nie czuć (przetestowane na osobach, które nie znoszą gryki). Prosty i szybki w wykonaniu – wystarczy zblendować składniki 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 250 gramów suszonych daktyli
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 200 gramów białej mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 100 gramów masła (może być olej kokosowy)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Polewa:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut (max 20, później już za dużo smaku ucieknie do wody). Odcedzamy, wrzucamy do blendera razem z bananami i jajkami, blendujemy na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC do suchego patyczka (ok. 40 minut). Wyciągamy i studzimy.

Masło klarowane roztapiamy w rondelku, ściągamy z ognia i dodajemy pastę kokosową. Mieszamy aż oba składniki się połączą. Polewamy ciasto (jeśli polewa jest zbyt płynna, należy ją włożyć na chwilę do lodówki, ale uwaga – bardzo szybko zastyga).

Smacznego!

 

bezglutenowe ciasto daktylowe

Możesz również polubić