ciasta/ czekolada/ desery/ przepisy

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z cukinią

bezglutenowe_ciasto_czekoladowe_cukinia_1

Ostatnio za mną mocno chodziło miękkie, wilgotne czekoladowe ciasto.. kiedyś robiłam takich mnóstwo i aż dziwne, że na blogu brakuje takiej klasyki. W końcu zakasałam więc rękawy i zabrałam się do roboty. Byłam przeraźliwie zmęczona, dodawałam składniki jak leciało i szczerze mówiąc gdy wlałam ciasto do formy powiedziałam, że chyba nie wyjdzie, ale trudno – wkładam do piekarnika, bo już się więcej babrać się dzisiaj nie będę. A wyszło. Idealna struktura, idealna wilgotność, mięciutkie i pachnące. Ale to jest zdecydowanie ciasto dla osób kochających gorzką czekoladę 🙂

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z cukinią [także paleo]

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut (180ºC)
Wielkość: u mnie forma z kominem ø21 cm

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):

Ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 100 gramów oleju kokosowego, roztopionego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 6 łyżek miodu
  • 70 gramów kakao
  • 70 gramów mąki kokosowej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej (może być tapioka)
  • 350 gramów cukinii startej na dużych oczkach
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Jajka wbijamy do miski (w całości) i ubijamy parę minut aż się napuszą i zwiększą objętość. Dodajemy miód i miksujemy kolejne parę minut (łącznie ok 8-10). Następnie zmniejszamy obroty na średnie i cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewamy olej kokosowy. Powtarzamy czynność z mleczkiem kokosowym.

Suche składniki mieszamy w osobnej misce (mąki i kakao należy przesiać). Do jajek dodajemy najpierw startą cukinię następnie pozostałe składniki, mieszamy dokładnie (ale nie za długo). Odkładamy ciasto na 3 minuty. Formę wykładamy papierem do pieczenia (jeśli pieczecie z formie z kominem należy bardzo dokładnie wysmarować całość tłuszczem). Mieszamy krótko ciasto i przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180ºC (grzałki góra i dół, bez termoobiegu) około 45 minut ciasto z wierzchu może lekko popękać.

Ciasto studzimy w formie. Kiedy wystygnie, smarujemy roztopioną czekoladą zmieszaną z olejem kokosowym. Najlepsze jest na drugi dzień.

Smacznego!

bezglutenowe ciasto czekoladowe z cukinią

Możesz również polubić