ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Walentynki

Czekoladowe bezglutenowe ciasto bez jajek (na pomidorach) z wi艣niami

Czekoladowe bezglutenowe ciasto bez jajek (na pomidorach) z wi艣niami

Moje pierwsze ciasto bez jajek 馃檪 Zosta艂am do tego nieco zmuszona ich brakiem w lod贸wce, ale nie ma tego z艂ego – bo podobny przepis planowa艂am ju偶 dawno. Kiedy艣 u Marty Dymek na Jad艂onomii zobaczy艂am ciasto na pomidorach i mnie ol艣ni艂o. Patrz膮c na puszk臋 pomidor贸w nie przychodzi do g艂owy zazwyczaj pieczenie ciast, ale pomys艂 jest genialny, bo po艂膮czenie kwa艣nych pomidor贸w i zasadowej sody tworzy mieszank臋 prawie wybuchow膮 – ciasto ro艣nie o 100% 馃檪 Przed Wami czekoladowe, bezglutenowe ciasto bez jajek. 艁atwo mo偶e by膰 te偶 wega艅skie je艣li kto艣 potrzebuje – mas艂o mo偶na zamieni膰 na dowolny inny t艂uszcz (oliw臋 czy olej koko), ja po prostu lubi臋 z mas艂em.

Czekoladowe bezglutenowe ciasto bez jajek (na pomidorach) z wi艣niami

Czas przygotowania: do 20 minut, chyba 偶e z drylowaniem wi艣ni nie dacie rady szybko 馃槈
Czas pieczenia: ok. 50 minut (180掳C)
Wielko艣膰 formy: u mnie forma w kszta艂cie serca o poj. 1,5l; ciasto jest dosy膰 wysokie, wi臋kszo艣膰 艣rednich form b臋dzie ok, np. tortownica ~脴26 cm

Sk艂adniki:

  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidor贸w
  • 85 gram贸w mas艂a (mo偶na da膰 dowolny inny t艂uszcz)
  • 100 gram贸w gorzkiej czekolady
  • 6 艂y偶ek cukru kokosowego (lub innego s艂odzid艂a, mi贸d polecam raczej skrystalizowany)
  • 200 gram贸w m膮ki gryczanej bia艂ej
  • 50 gram贸w m膮ki jaglanej
  • 400 gram贸w wi艣ni
  • 1 艂y偶eczka (z lekk膮 g贸rk膮) sody oczyszczonej
  • do ozdoby: 80 gram贸w czekolady + 2 艂y偶ki mleka kokosowego na polew臋, u mnie dodatkowo chipsy kokosowe dla ozdoby

Wi艣nie drylujemy, piekarnik nagrzewamy do 180掳C, m膮ki przesiewamy do miski i mieszamy z sod膮. Przygotowujemy foremk臋 do pieczenia.

Mas艂o roztapiamy razem z czekolad膮 i cukrem na bardzo ma艂ym ogniu, dodajemy do pomidor贸w i blendujemy wszystko na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy do suchych sk艂adnik贸w i dok艂adnie mieszamy. Mas臋 wylewamy do foremki, na wierchu uk艂adamy wi艣nie i wk艂adamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka).

Czekolad臋 na polew臋 rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem kokosowym, ozdabiamy ciasto tak by wi艣nie prze艣witywa艂y (ja dawa艂am kupki g臋stej polewy w paru miejscach a nast臋pnie rozprowadza艂am widelcem w paski, dodatkowo wysmarowa艂am boki ciasta), posypujemy czipsami kokosowymi

Uwaga: ciasto ro艣nie dzi臋ki po艂膮czeniu sody i pomidor贸w (kwa艣ne + zasadowe). To, co musicie wiedzie膰 to fakt, 偶e taka mieszanka dzia艂a od razu (co zobaczycie po po艂膮czeniu sk艂adnik贸w – zaczyna natychmiast „偶y膰”). Z tego wzgl臋du nie mo偶na zrobi膰 masy i zostawi膰 jej na d艂u偶szy czas w formie, bo si臋 po prostu „wygazuje” zawczasu i p贸藕niej ciasto nie uro艣nie. Tak偶e mokre sk艂adniki 艂膮czymy z suchymi tu偶 przed w艂o偶eniem do piekarnika.

Ciasto dobre od razu, na drugi dzie艅 nieco lepsze 馃檪 Do trzeciego nie dotrwa艂o.

Smacznego!

Czekoladowe bezglutenowe ciasto bez jajek (na pomidorach) z wi艣niami

Czekoladowe bezglutenowe ciasto bez jajek (na pomidorach) z wi艣niami

 

Mo偶esz r贸wnie偶 polubi膰