ciastka i muffinki/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Walentynki

Bezglutenowe ciastka czekoladowe

Bezglutenowe ciastka czekoladowe

Dzisiaj mam dla Was przepis na bezglutenowe ciastka czekoladowe – na mące jaglanej, z cukrem kokosowym. Cukier jest tu niestety ważny, bo to dzięki niemu ciastka po upieczeniu są z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie – pewnych rzeczy nie da się oszukać 🙂 Najlepsze są jeszcze na ciepło, ale po ostygnięciu dalej są pyszne – lekko kruche, rozpływające się w ustach. Polecam!

Bezglutenowe ciastka czekoladowe – na mące jaglanej

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 2 x 15 minut (170ºC)
Liczba: ok. 20 sztuk

Składniki (w temperaturze pokojowej)

  • 150 gramów masła
  • 100 gramów cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gramów mąki jaglanej
  • 30 gramów kakao
  • 150 gramów posiekanej gorzkiej czekolady

Masło ucieramy z cukrem kokosowym na puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy jajko i ucieramy kolejne 5 minut. Przesiewamy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Porcje ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując między ciastkami 2-3 cm odstępu (ciast będzie dosyć mocno się lepiło).

Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 15 minut – najlepiej w 2 turach (po jednej blasze). Po wyjęciu z piekarnika czekamy 5 minut, następnie zdejmujemy ciastka i studzimy – najlepiej na kratce.

Najwspanialsze są jeszcze ciepłe – z rozpływającą się czekoladą 🙂

Bezglutenowe ciastka czekoladowe

Możesz również polubić