ciasta/ desery/ okazje/ przepisy/ Wielkanoc

Bezglutenowa babka karmelowa

Blogerzy powoli szykują się do Wielkanocy, dla mnie to czas w którym beztrosko mogę piec babki, nie będąc posądzona o monotematyczność 😉 Przedstawiam Wam przepis na kolejną bezglutenową babkę – nazwałam ją karmelową bo dla mnie karmelem „zalatuje”, i taki też ma kolor. A to za sprawą cukru kokosowego, z którym jak mnie obserwujecie, nieco eksperymentuję i o ile nie jestem przekonana do jego magicznych właściwości, tak smak ma niepowtarzalny, więc na Święta jak najbardziej polecam spróbować 🙂

Jeśli nie macie w kuchni cukru kokosowego to polecam poczekać, bo bez niego to nie będzie ten smak, a w zamian zrobić babkę dyniową, która jest równie pyszna.

Bezglutenowa babka karmelowa

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut (160ºC)
Wielkość: u mnie forma z kominem ø21 cm

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej)

Ciasto:

  • 200 gramów masła
  • 100 gramów cukru kokosowego
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka kokosowego (polecam gęste mleko, raczej nie domowe)
  • 100 gramów mąki ryżowej
  • 100 gramów mąki jaglanej
  • 100 gramów mąki kasztanowej
  • 2 łyżeczki (bezglutenowego) proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy + trochę mąki (dowolnej)

Polewa:

Jeśli mamy możliwość, cukier kokosowy dobrze jest zmielić, bo dosyć trudno rozpuszcza się przy ucieraniu i może być wyczuwalny po upieczeniu (ale też tragedii nie ma, więc sam fakt braku młynka nie powinien być powodem zaniechania pieczenia ;).

Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę – ok. 10 minut. Następnie wbijamy jajko po jajku, po każdym ucierając ok. 3-4 minuty. Na koniec zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i cienkim strumieniem wlewamy mleko kokosowe.

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i łączymy z masą.

Piekarnik nagrzewamy do 160ºC, przygotowujemy formę do pieczenia: jeśli wybraliśmy formę z kominem, smarujemy ją bardzo dokładnie tłuszczem i posypujemy mąką. W każdym innym przypadku wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka). Masło i pastę kokosową wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na minimalnym ogniu co jakiś czas mieszając aż składniki się połączą. Polewamy wystudzone ciasto (polewę dobrze przygotować nieco wcześniej by lekko zastygła)

Ciasto zdecydowanie najlepiej upiec dzień wcześniej. Najlepsze jest na drugi i trzeci dzień. Bardzo dobrze się przechowuje – owinięte papierem nawet do tygodnia.

Bezglutenowa babka karmelowa

Możesz również polubić