ciasta/ czekolada/ przepisy

Bezglutenowa babka dyniowa

Bezglutenowa babka dyniowa

Babki i ciasta ucierane to moje ulubione ciasta. Zdecydowanie. A ta poniżej to moja ulubiona. No, modyfikacja mojej ulubionej, bo wersja podstawowa jest bez dyni (o dziwo, nie ma jej jeszcze na blogu!). Nad żadnym przepisem nie spędziłam tyle czasu przy opracowaniu jak przy tym – mimo że to tylko modyfikacja. Upiekłam kilka wersji, ale ciasto musiało być wyśmienite. I jest! Proszę państwa, oto idealna bezglutenowa babka dyniowa!

Bezglutenowa babka dyniowa (na mące ryżowej i jaglanej)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: ok. 55 minut (160ºC)
Wielkość formy: u mnie forma z kominem o podstawie Ø20 cm

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 200 gramów masła
  • 4 łyżki miodu
  • 4 duże jajka
  • 400 gramów puree z dyni (np. hokkaido lub innej słodkiej)
  • 130 gramów mąki ryżowej
  • 130 gramów mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego, nie polecam zastępować sodą, trzeba w takim przypadku dodatkowo mocno zakwasić ciasto a i tak nie rośnie tak ładnie jak na proszku)
  • dodatkowo, jeśli pieczecie w formie z kominem: tłuszcz do wysmarowania formy i mąka (dowolna), jeśli w zwykłej formie, wystarczy papier do pieczenia
  • polewa: ok. 60 gramów czekolady (tu polecam deserową) i pół łyżeczki oleju kokosowego

Masło ucieramy z miodem na puszystą masą – ok. 5 minut. Jajka rozkłócamy lekko w misce i partiami dodajemy do masy, cały czas miksując (na średnich obrotach). Ta część ucierania ciasta powinna trwać przynajmniej 15 minut (może być dłużej). Wciąż miksując łyżka po łyżce dodajemy puree z dyni.

Piekarnik nagrzewamy do 160ºC, przygotowujemy formę do pieczenia: jeśli wybraliśmy formę z kominem, smarujemy ją bardzo dokładnie tłuszczem i posypujemy mąką. W każdym innym przypadku wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia.

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnej misce i przesiewamy do ciasta. Mieszamy dokładnie i całość wylewamy do formy. Pieczemy ok. 55 minut (do suchego patyczka). Z formy wyjmujemy po całkowitym wystudzeniu. Polewamy roztopioną czekoladą wymieszaną z olejem kokosowym.

Ciasto zdecydowanie najlepiej upiec dzień wcześniej – pierwszego dnia jeszcze nie jest takie jak ma być 🙂 Najlepsze jest na drugi i trzeci dzień. Bardzo dobrze się przechowuje – owinięte papierem nawet do tygodnia.

Bezglutenowa babka dyniowa

Bezglutenowa babka dyniowa

Bezglutenowa babka dyniowa

Możesz również polubić