Boże Narodzenie/ ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Wielkanoc

Babka marmurkowa bez glutenu

Babka marmurkowa bez glutenu

Początkowo miał być torcik, bo mam ogromną ochotę ostatnio zrobić jakiś tort.. 🙂 Ale goście byli już w drodze, więc skończyło się na „zwykłym” marmurkowym placku (lub babce – zwał jak zwał). Ale to taka klasyka, że i tak musiało to ciasto kiedyś tu wskoczyć 🙂

Babka marmurkowa bez glutenu

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia:  50 minut (160ºC)
Wielkość formy: Ø23 cm

Składniki (wszystkie koniecznie w temperaturze pokojowej)

  • 200 gramów masła
  • 6 łyżek miodu
  • 4 duże jajka
  • 100 gramów mąki ryżowej
  • 100 gramów mąki jaglanej + dodatkowo 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego)
  • polewa: 100 gramów czekolady (gorzkiej lub deserowej) i 20 gramów masła
  • opcjonalnie do ozdoby garść bakalii

Masło ucieramy z miodem na puszystą białą masę (około 10 minut). Jajka wbijamy do małej miski, nieco rozkłócamy i dodajemy partiami do masy maślanej, cały czas ucierając (kolejne 10 minut).

Do osobnej miski przesiewamy mąki (poza 2 łyżkami jaglanej) i mieszamy je z proszkiem. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy, dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy pozostałe 2 łyżki mąki jaglanej, do drugiej – kakao. Mieszamy dokładnie.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC (góra i dół, bez termoobiegu). Pieczemy do suchego patyczka (ok. 50 minut).

Wyciągamy, studzimy. Masło roztapiamy z czekoladą na malutkim ogniu i polewamy.

Babka najlepsza jest na drugi dzień 🙂 Smacznego!

Babka marmurkowa bez glutenu

Możesz również polubić