ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Wielkanoc

Babka marchewkowa

bezglutenowa babka marchewkowa

Ostatnio mało piekę, za to dużo spaceruję. Nie pamiętam tak pięknej jesieni i zamiast jechać szybko do domu po pracy i włączać mikser, wybieram spacer po Łazienkach. Nie mogę się nacieszyć pięknymi ciepłymi kolorami liści i czarnej kory drzew. Wspaniałość 🙂

Ciasto też jest w jesiennych, ciepłych kolorach. Taka typowa babka, na wieczór do kakao albo rano do kawy. Polałam je czekoladą, ale można również zrobić polewę z tego przepisu, będzie super pasować. Fajnie też smakuje z powidłami śliwkowymi – co kto woli 🙂

Babka marchewkowa

Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 50 minut (160ºC)
Wielkość formy: 23 x 10 cm

Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):

Ciasto:

  • 200 gramów masła
  • 5 łyżek miodu lub innego słodzidła
  • 5 jajek
  • 2 szklanki marchewki startej na małym oczkach (0,5 litra)
  • 130 gramów mąki ryżowej
  • 130 gramów mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego, nie polecam zastępować sodą w tym przepisie)

Polewa:

  • łyżka masła
  • 100 gramów gorzkiej czekolady

Masło ucieramy z miodem na puszystą białą masę (około 10 minut). Jajka wbijamy do małej miski, nieco rozkłócamy i dodajemy partiami do masy maślanej, cały czas ucierając (kolejne 10 minut).

Do osobnej miski przesiewamy mąki i mieszamy je z proszkiem. Dodajemy do masy razem z marchewką i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC (góra i dół, bez termoobiegu). Pieczemy do suchego patyczka (ok. 50 minut).

Wyciągamy, studzimy w foremce. Masło roztapiamy z czekoladą na malutkim ogniu, polewamy.

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień 🙂

bezglutenowa babka marchewkowa

 

Możesz również polubić