Dzisiaj mam dla was przepis na babkę kasztanową. Jest mięciutka i lekko wilgotna. Przepyszna. Jak zresztą wszystkie wypieki na mące kasztanowej 😉 Polecam zrobić, nie tylko na Wielkanoc 🙂
Babka kasztanowa
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: ok. 60 minut (160ºC)
Wielkość: u mnie forma z kominem ø21 cm
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
- 200 gramów masła
- 4 łyżki miodu
- 4 duże jajka
- 2 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 200 gramów mąki kasztanowej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- dodatkowo, jeśli pieczecie w formie z kominem: tłuszcz do wysmarowania formy i mąka (dowolna), jeśli w zwykłej formie, wystarczy papier do pieczenia
- polewa: ok. 60 gramów gorzkiej czekolady i pół łyżeczki oleju kokosowego + garść orzechów (dowolnych)
Masło ucieramy z miodem i bananami na puszystą masą – ok. 10 minut. Jajka rozkłócamy lekko w misce i partiami dodajemy do masy, cały czas miksując (na średnich obrotach). Ta część ucierania ciasta powinna trwać przynajmniej 15 minut (może być dłużej).
Piekarnik nagrzewamy do 160ºC, przygotowujemy formę do pieczenia: jeśli wybraliśmy formę z kominem, smarujemy ją bardzo dokładnie tłuszczem i posypujemy mąką. W każdym innym przypadku wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ciasta. Mieszamy dokładnie i całość wylewamy do formy. Pieczemy ok. 60 minut (do czystego patyczka). Z formy wyjmujemy po całkowitym wystudzeniu. Polewamy roztopioną czekoladą wymieszaną z olejem kokosowym i posypujemy posiekanymi orzechami.
Najlepsza na drugi dzień, można przechowywać spokojnie tydzień w temperaturze pokojowej.