ciasta/ czekolada/ desery/ przepisy/ śniadania i podwieczorki

Babka bezglutenowa bananowo-gryczana z czekoladą

babka_gryczana_bananowa_5

Pogoda nas nie rozpieszcza to sami musimy zadbać o dobry humor. Ja piekę! I mam dla Was super propozycję na ten weekend. Oto pyszna babka bezglutenowa, którą z powodzeniem możecie zabrać w podróż (albo owinąć się w koc i zjeść do koktajlu z mango 😉  ). Jest zdrowa i sycąca. To coś pomiędzy babką piaskową a chlebkiem bananowym. Lekko słodka, z wyraźną nutą banana. Warto zrobić!

Babka bezglutenowa bananowo-gryczana

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Czas pieczenia: ok 55 minut
Wielkość: 23 x 10 cm

Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 150 gramów masła
  • 3 średniej wielkości banany, bardzo dojrzałe (z brązowymi plamkami)
  • 4 małe jajka
  • 2 łyżki miodu (babka jest lekko słodka, moim zdaniem akurat, ale dla lubiących bardzo słodkie można dać nieco więcej)
  • 200 gramów białej mąki gryczanej
  • 50 gramów gorzkiej czekolady, posiekanej (można pominąć, ale polecam dodać)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Masło ucieramy z miodem na puszystą białą masę (około 10-15 minut). Jajka wbijamy do małej miski, nieco rozkłócamy i dodajemy partiami do masy maślanej, cały czas ucierając (kolejne 10-15 minut). Jeden banan odkładamy na bok, pozostałe 2 rozbijamy widelcem i dodajemy do masy, miksujemy.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą. Dodajemy do masy razem z posiekaną czekoladą i mieszamy łopatką. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu kładziemy pozostałego banana, przekrojonego wzdłuż (nie wciskamy na siłę do ciasta, będzie rosło i banan się zapadnie).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (góra i dół, bez termoobiegu). Pieczemy do suchego patyczka (ok. 50-60 minut). Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Najlepsza na drugi dzień 🙂

Smacznego!

Babka bezglutenowa bananowo-gryczana z czekoladą

Babka bezglutenowa bananowo-gryczana z czekoladą

Możesz również polubić