ciasta/ czekolada/ desery/ okazje/ przepisy/ Wielkanoc

Babka bananowo-gryczana z makiem

Babka bezglutenowa bananowo-gryczana z makiem

Ostatnim rzutem na taśmy, babka gryczana z makiem, całkowicie bez cukru czy innego dosładzania – na bananach. Bardzo pięknie rośnie, ładnie wygląda. Lekko słodka, idealna do kawy albo gdy już przejedliśmy się słodziutkimi mazurkami 😉 Polecam!

Babka bezglutenowa bananowo-gryczana z makiem

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok 40 minut
Wielkość: u mnie forma z kominem o podstawie Ø20 cm

Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 150 gramów masła
  • 4 średniej wielkości banany, bardzo dojrzałe (z brązowymi plamkami)
  • 5 niedużych jajek
  • 180 gramów białej mąki gryczanej
  • 50 gramów maku
  • 50 gramów wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • polewa: 100 gramów gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju kokosowego
  • dodatkowo, jeśli pieczecie w formie z kominem: tłuszcz do wysmarowania formy i mąka (dowolna), jeśli w zwykłej formie, wystarczy papier do pieczenia

Masło ucieramyna puszystą białą masę (około 10 minut). Następnie dodajemy rozgniecione widelcem banany i miksujemy razem  masłem 5 minut. Jajka wbijamy do małej miski, nieco rozkłócamy i dodajemy partiami do masy maślanej, cały czas ucierając (kolejne 10 minut).

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC  (góra i dół, bez termoobiegu) przygotowujemy formę do pieczenia: jeśli wybraliśmy formę z kominem, smarujemy ją bardzo dokładnie tłuszczem i posypujemy mąką. W każdym innym przypadku wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją makiem, wiórkami i sodą. Dodajemy do masy i mieszamy łopatką. Przelewamy do formy, pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 minut). Wystudzoną wyjmujemy z formy i polewamy roztopioną czekoladą zmieszaną z olejem kokosowym. Dekorujemy według uznania.

Najlepsza na drugi dzień. Smacznego!

Babka bezglutenowa bananowo-gryczana z makiem

Możesz również polubić

  • Aleksandra Ponikiewska

    Ile miodu?

    • oj, miód się wkradł przez przypadek, babka jest słodzona tylko bananami (no chyba, że ktoś jest wielkim łasuchem to tak, wtedy najlepiej dosłodzić dodatkowo przy ucieraniu masła). już zmieniłam, dzięki za czujność!! 🙂 🙂