Ostatnim rzutem na taśmy, babka gryczana z makiem, całkowicie bez cukru czy innego dosładzania – na bananach. Bardzo pięknie rośnie, ładnie wygląda. Lekko słodka, idealna do kawy albo gdy już przejedliśmy się słodziutkimi mazurkami 😉 Polecam!
Babka bezglutenowa bananowo-gryczana z makiem
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok 40 minut
Wielkość: u mnie forma z kominem o podstawie Ø20 cm
Składniki (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
- 150 gramów masła
- 4 średniej wielkości banany, bardzo dojrzałe (z brązowymi plamkami)
- 5 niedużych jajek
- 180 gramów białej mąki gryczanej
- 50 gramów maku
- 50 gramów wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- polewa: 100 gramów gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju kokosowego
- dodatkowo, jeśli pieczecie w formie z kominem: tłuszcz do wysmarowania formy i mąka (dowolna), jeśli w zwykłej formie, wystarczy papier do pieczenia
Masło ucieramyna puszystą białą masę (około 10 minut). Następnie dodajemy rozgniecione widelcem banany i miksujemy razem masłem 5 minut. Jajka wbijamy do małej miski, nieco rozkłócamy i dodajemy partiami do masy maślanej, cały czas ucierając (kolejne 10 minut).
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC (góra i dół, bez termoobiegu) przygotowujemy formę do pieczenia: jeśli wybraliśmy formę z kominem, smarujemy ją bardzo dokładnie tłuszczem i posypujemy mąką. W każdym innym przypadku wystarczy wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją makiem, wiórkami i sodą. Dodajemy do masy i mieszamy łopatką. Przelewamy do formy, pieczemy do suchego patyczka (ok. 40 minut). Wystudzoną wyjmujemy z formy i polewamy roztopioną czekoladą zmieszaną z olejem kokosowym. Dekorujemy według uznania.
Najlepsza na drugi dzień. Smacznego!